23.11.2021

Maailman ihmeellisyyksiä

Tapaus luottotiedot. Katselin R-kioskin rekryilmoitusta ja huomasin siellä että luottotiedot tarkistetaan osana rekryä. Siis mitä helv.. Sitten pikainen googletus ja sehän on ihan sallittua. Ensinnäkin mun mielestä luottotieto on ihan väärä sana kuvaamaan ihmisen luotettavuutta. 

Ymmärrän että ei saa lainaa tai osamaksuja jos niitä luottotietoja ei ole. Sitä mä en ymmärrä, että ei saa asuntoa tai työpaikkaa menetettyjen luottotietojen takia.

Se on syrjivää. Oletetaan että ihminen jolla ei ole luottotietoja, syyllistyy varkauteen. Sitähän se on. Tai niin enemmistö sen ymmärtää. 

Me ei oteta sinua koska sinulla on väärä nimi (ulkomaalainen tai romani), Me ei oteta sinua koska olet  mies, nainen, muunsukupuolinen, Me ei oteta sinua,koska olet tuon ikäinen, Me ei oteta sinua koska olet kotoisin paikasta X, Me ei oteta sinua koska sinulla ei ole luottotietoja. Nämä kaikki toimivat karkeasti samalla logiikalla. Tietyillä ihmis/sukupuoli/ikäryhmillä on ihan tutkitusti korkeammat rikostilastot. Mutta niitä ei voida käyttää ainakaan julkisesti työntekijävalintaan koska SEHÄN OLISI SYRJINTÄÄ.

Rikosrekisteriote olisi realistisempi esim.rahan käsittelyyn liittyvissä ammateissa. Vuokralaisasiassa luottotietoasia on vähän ristiriitainen, koska kyseessä on kuukausilasku asunnosta.

Asian voi kiertää mikäli kyseessä on ihminen joka saa asumistukea kelalta, sen voi ohjata suoraan vuokranantajalle. Riski on aika pieni mikäli kyseessä on työtön, koska työtön saa kelalta usein enemmän  asumistukea.

Voisin sanoa että paskimmassa tilanteessa ovat luottotiedottomat joilla on työpaikka. Ei ole mitään porsaanreikää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elämää 2006-2007

"Miks sä aina laitat tollaset juhlavaatteet, kun meet paikkaan X ?" (kaikki kaapista löytyvät vaatteet muuttuivat juhlavaatteiksi ...