31.12.2021

Erityinen kiinnostus

Pidän punaisesta tukasta ja pisamista. Aihe saa innostumaan välittömästi. Jaksaisin puhua asiasta loputtomiin ja tutkia asiaa loputtomiin. Periytymistä, esiintyvyyttä maailmassa jnejne. Löysin kaavion joka menee mun aivoihin. Periytyvyys ei  tietenkään ole näin yksioikoista mutta tämä on karkea yleistys.

Punatukkaisuus on väistyvä eli resessiivinen ominaisuus (r), kun taas  rusketukkaisuus on dominoiva (R). Resessiiviset ominaisuudet tulevat näkyviin vain kun niitä periytyy yksi molemmilta vanhemmilta.Eli jälkeläisellä on kaksi resessiivistä (r) alleelia. Mikäli ihminen on geenin kantaja (Rr) niin punapigmentti ei yleensä näy. Mikäli geenin kantaja (Rr) tapaa toisen geenin kantajan (Rr) on mahdollisuus punatukkaiseen jälkeläiseen 25%. Mikäli kantaja (Rr) tapaa punatukkaisen (rr) partnerin, on mahdollisuus saada punatukkainen  jälkeläinen  50%.

Periytyvyys  ei  ole yleensä näin yksioikoista. Koska monta  muuttujaa. Mikäli olet geenin  kantaja sinulla SAATTAA olla näkyviä ominaisuuksia kuten pisamia, hyvin vaalea  iho, vaaleat hiukset mutta ei kuitenkaan punaisia hiuksia.  Voi olla geenin kantaja vaikka olisi  mustat hiukset ja tumma  iho. Harvinaisin yhdistelmä on punaiset hiukset ja siniset  silmät. Veikkaan syyksi sitä että  sinisilmäisyys on myöskin resessiivinen eli peittyvä ominaisuus joka ei periydy ihan helposti jos vanhemmilla on muunvärisiä silmiä kuten vihreää tai ruskeaa.

Ihossa ja hiuksissa on kahdenlaista pigmenttiä. Eumelaniinia joka saa aikaan tummia sävyjä. Mikäli kehosi tuottaa paljon eumelaniinia, hiukset ja iho ovat tummat. Mikäli  keho tuottaa eumelaniinia vähän, hiukset ja iho ovat vaaleat. Toinen pigmentti on pheomelaniini, joka tuottaa keltaisen tai punaisen sävyjä. Mutaatio  MCR1 geenissä aiheuttaa häiriöitä näiden kahden pigmentin tasapainossa. Eumelaniinin tuotto vähenee tai estyy ja korvautuu pheomelaniinin tuotannolla. Jolloin ihmisellä on vaalea iho ja punaiset hiukset.

Jotta ei olisi  liian yksinkertaista, niin myös tummatukkaisia punapäitä on olemassa. Tähän en osaa ottaa kantaa enempää koska  geeniasiat ovat monimutkaisia. Käsittäisin asian niin että geenivirheestä on olemassa variaatioita. Mutta tarkoitukseni olikin valottaa asiaa karkeasti yleistämällä.

Kansainvälinen Redhead-day on 5.marraskuuta. On olemassa myös Roodharigendag joka on hollantilainen kesäfestivaali punatukkaisille. Se järjestetään elokuun viimeisellä  viikolla Tilburgin  kaupungissa. 


Kuten sanoin, jaksaisin puhua asiastta loputtomiin. Ja ihastella asiaa loputtomiin. Koen että minulla on spontaani vainu punatukkaisuudelle vaikka se ei näkyisi selkeästi ihmisessä. En muista koska havahduin tähän erityiseen kiinnostukseeni. Muistan ala-asteelta kaksostytöt joilla oli molemmilla punainen kihara tukka ja flanellipaidat. Se oli vaikuttavaa jo  silloin.

Omaa kohtaloani en tiedä, olenko geenin kantaja vai en. Isälläni oli punainen parta ja keltaisenruskea tukka, äitini isällä oli punainen parta. Suvussani ei ole pisamaisia tai punatukkaisia. Pojallani on lähes valkoinen tukka ja mikroskooppisia pisamia. Puolisollani on vaaleankellertävät hiukset ja pisamia, hänen puolensa suvussa on  näkyviä ominaisuuksia punapigmentistä. Mutta kummallakaan puolella ei ole ollut nähtävillä klassista punaista tukkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Syyskuulumisia

En edes muistanut miltä tuntuu kun töihin on kiva mennä. Mieli on kevyempi. Toki työ on yksitoikkoisempaa, mutta yllän suoritukseen joka on ...