5.12.2012

Kuria kansalle

Olen jo jonkun aikaa ihmetellyt koulumaailmaa, avo oli työharjoittelussa koulussa ja sain kuulla kaikenlaista. Opettajilta on viety auktoriteetti ja ainoa rankaisumuoto on soittaa kotiin tai pitää jälki-istunnossa. Ihan täyttä paskaa. Koululaiset tietävät suurimmilta osin että opettaja ei voi tehdä mitään jos porukka päättää ruveta rälläämään ja haistattelemaan. Tosi kivaa hyssyttelyä. Nurkassakaan ei saa seisottaa kun se on nöyryyttämistä. No jos kiusaa muita ja on muutenkin ihan täysi dorka käyttäytymiseltään toisia kohtaan niin kunnon julkinen nöyryytys ei tekisi pahaa. Tuskin tulisi heti mieleen uusia kiusantekoa jos kiinnijäämisestä seuraisi julkinen nöyryytys tai jokin muu pätevä rangaistus. Kotiin soittamisestakaan ei aina ole hyötyä koska joidenkin vanhemmille on samantekevää mitä koulussa tapahtuu. Lapsi tavallaan jätetään koulun kasvatettavaksi. Ei ole opetettu sääntöjä eikä käytöstapoja koska koulu opettaa.. Jälki-istunnossa voi istua vaikka hamaan tulevaisuuteen joka päivä ja jos sitä tekee usein niin ei siitä enää edes välitä. Vähän sama kuin viikkorahat kiellettäisiin uudelleen ja uudelleen ja sitten huomaakin ettei saa kahteen kuukauteen rahaa niin se on oikeastaan jo ihan sama. Ehkä asiat eivät ole ihan näin yksiselkoisia ja suurin osa ihmisistä osaa kuitenkin käyttäytyä. Kun olin koulussa,sai seisottaa nurkassa tai antaa ns.ikäviä hommia rangaistuksena (juoksemista koulun ympäri, liukumäen laskemista tietty määrä, siivoamista jne) ja jälki-istunnossa oli pakko tehdä vaikka tekemättömät läksyt. Ei siellä saanut torkkua pulpetin päällä. Samoin jotkut opettajat sovelsivat sitä että jos yksi ei usko kieltoja niin annettiin rangaistus koko luokalle lisätehtävien tai välitunnin pois jättämisen muodossa. Kyllä kaverit kiittivät :D Olen saanut tukkapöllyä, kotiarestia, remmiä, istunut jälki-istunnossa monena päivänä, juossut pururataa, laskenut liukumäkeä jnejne. Mutta eipä tullut mieleen kauheasti pullikoida vanhemmille tai koulussa. Rahaa sain kotitöitä vastaan tai jos oikeasti tarvitsin jotain, ei tullut roikuttua vanhempien lompakolla jatkuvasti, eikä turhia raivareita siitä kun en saakaan rahaa tyhmiin asioihin. Mut eipä mitään koskaan puuttunutkaan. Lapset ovat tyytyväisiä yllättävän vähään ja esim.alkeelliset lelut kehittävät mielikuvitusta, eivät lelut jotka napista leikkivät itse itsellään. Lelujen elinkaari on kuitenkin aika lyhyt, kiinnostus menee kuukaudessa. En ole mikään kotinatsi vaikka sallinkin rankemmat rangaistukset sekä koulussa että kotona, niitä pitää käyttää erittäin harkiten ja vakavasti, ei joka kerta eikä pienistä asioista. Remmistä antamista en hyväksy, koska se on ainoa asia mikä mua itseäni on jäänyt kaivelemaan vaikka se tapahtuikin vain pari kertaa. Silti.

1 kommentti:

  1. Ihanaa, oot laskenu liukumäkeä rangaistuksena! :D Huvittavaa, ja erittäin kiehtova näkökulma, miten mukavasta asiasta voidaan määrää tarpeeksi nostettaessa tehdä ikävä asia. Tulevalle opettajalle varsin hyvä idea kurinpitokeinoihin. ;)

    VastaaPoista

Hei kuka vei verhot?

Sumuverho on poissa, se päänsisäinen. Tai siis tavallaan on. Muuton jälkeen sain energiaa jota odotin pitkään. Ihan omituista. Joko kevät el...