9.7.2024

Arki

Forssan reissu tehty.Oli kyllä kiva käydä ihmettelemässä tuttuja maisemia. Kävelyä ympäri kaupunkia sellaisissa paikoissa, joissa ei tullut käytyä koskaan siellä asuessa. Menin aikoinaan vain tiettyjä reittejä kävellen sekä pyörällä ja pääkatuja autolla. Forssassa on yhä jäljellä vanhoja puutaloalueita. Kalliomäki joka on kirkon vieressä sekä keskustan alueella (en tiedä kuuluuko enää Tölön alueeseen). Menimme ammattikoululle ja suuntasimme jollekkin kinttupolulle. Polku päättyi oletettavasti vesitornille, jollekin isolle kukkulalle joka on sairaalan takana. Kalliomäen alueella oli hassuja taloja. Tosi vanhoja joissa useampi piharakennus. Asuin ja piharakennukset muodostivat sisäpihan, johon pääsi autonlevyisestä kulkuaukosta.

Katson Forssaa lomalaisen silmin, näen yksityiskohtia paremmin koska kaupunki ei ole mulle arkea. Näin Heinolastakin sen puolen kun olin täältä poissa. Arki surkastuttaa tapaa katsoa ympäristöä. Ei mua ainakaan motivoi lähteä täällä käppäilemään mihinkään kun kaikki on tavallaan jo nähty ja tiedän mihin kinttupolut ja tiet vievät. Autiotalot on koluttu.

Mua vaivaa joku kumma juttu. Metelin ja hälinänsietokyky on ollut pitkään surkea ja nyt se on mennyt uudelle tasolle. Äkkinäiset kovat äänet saavat säikkymään ja kova äänentaso saa ärtymään (ihan normaalia) Ennen olen sietänyt sitä ihan kohtalaisen hyvin. Nyt jotenkin tuntuu että perheenjäsenet puhuvat huutamalla, telkkaria katsotaan ihan liian kovalla ja muutkin toosat huutavat äänet kovalla. Kaapinovia on mahdotonta laittaa kiinni hiljaa tai suorittaa muitakaan toimintoja paiskomatta. Kello seinällä raksuttaa kovaäänisesti tasaiseen tahtiin. (Kyllä, halusin aikanaan retrokellon jossa raksutus kuuluu.) Mä en tiedä mitä on tapahtunut, mutta ottaa päähän kun ärtymys on tapissa jatkuvasti. Muut kumminkin elävät varmasti ihan normaalia elämää josta kuuluu ääntä normaalilla tavalla. Ratkaisuna on ollut korvatulpat tai vastamelukuulokkeet. Kuulokkeista tulee kohinaa tai sateen ropinaa.

Toki yleiseen metelin tasoon vaikuttaa muu meteli. Eli telkkari on kovalla, lapset säätävät puhelimista ääniä kovemmalle kuullakseen. Sit pitää puhua kovempaa jotta ääni menee laitteiden yli. Mä katson telkkaria mielelläni ilman ääniä tai tasolla 3-5, kävelen hiljaa ja teen asioita kolistelematta. Paitsi aamulla kun yritän olla hiljaa, kattilat liimaantuvat sormiini ja astiat lipeävät. Meteli jonka saan aikaiseksi on uskomaton.

Muut katsovat tölleröä tasolla 10-17, kävelevät marssimalla ja kolistelevat. Kaapinovet ja huoneiden ovet menevät äänekkäästi kiinni lotkis vaan. Pitää puhua kuuluvalla äänellä.Varmaan ihan normaalia. Mutta esim. kolistelusta ja paiskomisesta lähtevä terävä yhtäkkinen ääni tekee säikähdysefektin. Adrenaliinia tulee. On vaikea rauhoittua. Mutta koska ongelma on mun korvien välissä niin tarttee keksiä jotain.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elämän TV-Shop

Hetken on ollut huonompi kausi. Ympäröivä maailma on jotenkin synkkä paikka. Pahaa mieltä ja ahdistusta survotaan pään sisään kaikin keinoin...